ТРЕНІНГОВІ ВПРАВИ (Урок ейдетики, 3-й клас)Мета: вчити дітей використовувати метод піктограм і метод невербальних асоціацій для вивчення віршів напам'ять; розвивати зорову пам'ять, фантазію; формувати вміння створювати в уяві мультфільм для відтворення словникових слів; розвивати уяву; розширювати словниковий запас; виховувати почуття віри в самого себе; давати можливість кожному відчути смак перемоги над собою вчорашнім.

Обладнання: серії малюнків, набір паличок (сірників), комп'ютер.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку

Вправи ритмотерапії «Привітання з рухами»

(Учитель і діти вибивають ритм.)

- Я всміхаюсь сонечку!

- Здрастуй золоте!

- Я всміхаюсь квіточкам!

- Хай вони ростуть!

- Я всміхаюсь дощику!

- Лийся, мов з відра!

- Друзям усміхаюсь я.

- Зичу їм добра!

 

Створення позитиву «Кулька добра»

Учитель. Тремо долоні одна об одну, щоб відчути тепло. Розводимо ручки на невелику відстань. Відчуваємо тепло? Усе своє тепло, доброту своїх сердець вкладаємо в уявну кульку. Продовжуємо її ліпити ручками, а тепер разом з усмішкою відправляємо усім присутнім!

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Оголошення теми й мети уроку

Учитель. Сьогодні у нас незвичайний урок.

Ми будемо гратися і водночас сумлінно працювати. Ми проведемо тренінгові вправи ейдетики, які зазвичай використовуємо на різних уроках, за допомогою яких легко й швидко запам'ятовуємо числа, таблиці множення, словникові слова, вивчаємо вірші, пишемо перекази, а також ці тренінги можна використовувати при вивченні іноземних мов.

Ейдетика — від слова «ейдос», що в перекладі означає образ. Характерна особливість ейдетики — це емоційне забарвлення образів. Основа пам'яті — це уява. Учені доводять, що запам'ятовуємо і відтворюємо те, що уявляємо. Отже, девіз нашого уроку.

Уява + фантазія + гумор = легке відтворення інформації.

Бажаю всім успіху!

 

ІІІ. Робота над матеріалом уроку

Презентація «Піктограми — це чудово!»

Учитель. Уже не один рік ми використовуємо метод піктограм. Сьогодні пропоную і вам переконатися, що піктограми у навчанні дітей — це справді чудово!

Методи ейдетики є різноманітними. Завдяки цим методам в учнів розвивається зорова, слухова, тактильна пам’ять, увага, мислення, творча уява та мовлення.

19.10.2014-1-3

Учитель. Молодшим школярам досить складно утримувати уявний образ без його графічного підкріплення. Саме в цьому і допомагають піктограми. Цим методом ми користуємося для вивчення віршів, для переказу текстів (усних чи письмових). Піктограми можуть бути як графічні, так і в малюнках, усе залежить від фантазії учнів і вчителя, які на уроці є партнерами, співавторами.

19.10.2014-1-4

Вивчення вірша «Новий рік» за піктограмами

Учитель. Уявіть собі, що незабаром свято Новий рік. Які асоціації виникли у вашій уяві?

Сьогодні я пропоную вам вивчити вірш «Новий рік» за піктограмами. До кожного рядка підбираємо піктограму.

19.10.2014-1-5

А тепер найцікавіше! Уявіть і відтворіть вірш за піктограмами.

19.10.2014-1-6

Учитель. Молодці! Ви змогли відтворити вірш, лише один раз прочитавши його.

 

Тренінгові вправи для розвитку зорової пам’яті

Гра «Фотограф» (сірники — фігури — відтворення)

Тренінг «Відтвори ланцюжок»

19.10.2014-1-7

Тренінгові вправи для розвитку уяви і мовлення

Гра «Хто більше?»

(Діти працюють у парі, називають іменники за 1 хв.)

 

Розминка «Австралійський дощ»

Учитель. А чи знаєте ви, що таке австралійський дощ? Зараз ви почуєте його (діти всі коментарі учителя показують певними рухами: клацання пальчиками, плескіт у долоні, тупіт ногами тощо).

 

Метод невербальних асоціацій

Учитель. Я називаю вам слова, а ви пов'язуєте їх із малюнками. Уявіть собі!

Курка, вікно, яма, торт, зошит, ковзани, літо, музика, рука, карусель.

(Діти по закінченні роботи відтворюють слова, а потім малюнки, з якими вони були пов'язані.)

 

Вивчення вірша за картинками (метод невербальних асоціацій)

Вірш "Рукавички"

19.10.2014-1-8

19.10.2014-1-9

 

- А тепер спробуйте за малюнками відтворити вірш.

(Діти відтворюють вірш за малюнками.)

- Уявіть і пригадайте малюнки і за ними відтворіть вірш.

(Діти відтворюють вірш без малюнків.)

 

Гра зі словниковими словами

Учитель. Створюємо в уяві мультфільм із словниковими словами.

Криниця — заросла очеретом.

Очерет — розцвів як.

Черемха — відцвіла і на ній вродили.

Абрикоси — які всі з'їв.

Депутат — у якого висипалися з.

Кишені.

Апельсини— а підібрав їх.

Лелека — він полетів далеко за.

Горизонт — в якому заховалися два слова гори, зонт.

(Кількість слів може бути довільною.)

 

Гра з числами за методом Цицерона

9, 38, 77, 14, 20, 6, 2, 100, 88, 5.

(Діти в уяві розміщують, пишуть, малюють запропоновані числа у класі, а потім відтворюють весь ланцюжок чисел.)

 

IV. Підсумок уроку

Релаксація під спокійну музику

Учитель. Зручно вмостіться, розслабтеся, заплющте очі. Уявіть, що ви сидите на березі теплого океану. Ваш подих рівний і спокійний. Ви чуєте шум хвиль, відчуваєте тепло сонячних промінчиків, які ніжать ваше тіло, а кінчик носа трішки припікають. Легенький морський вітерець ніжно грається з вашим волоссям. Ви милуєтеся морським пейзажем. Вдихніть глибоко. У повітрі відчувається аромат океану, присмак солі. Хвиля накочується на берег, перевертає камінчики, лагідно лоскоче ваші ніжки. Ви чуєте, як кричать чайки, як розмовляють дельфіни. Усі ваші турботи і негаразди дельфіни забрали далеко в океан. Смуток і журба опинилися на самісінькому дні океану. Радість, спокій наповнюють ваші душі. Ви відпочили, відчуваєте бадьорість, у вас гарний настрій. Раз — розплющте очі, два — випряміться, три — усміхніться, ви сповнені сил і готові виконати будь-яке завдання.

 

Загадка «Усмішка»

Учитель. Я хочу загадати вам загадку і побажати, щоб відгадка до неї завжди була з вами.

Вона нічого не коштує, але створює багато чого.

Вона збагачує тих, хто її отримує, не збіднюючи тих, хто її дарує.

Вона триває мить, але пам'ять про неї залишається надовго.

Немає таких багатіїв, які могли б її купити.

Немає таких бідних, які не стали б багатші її милістю.

Вона створює щастя у домі, є паролем для друзів.

Водночас її не можна ані купити, ані випросити, ані позичити, ані вкрасти, адже вона є цінністю, яка не принесе жодної користі, якщо не йтиме від чистого серця...

19.10.2014-1-10с

Учитель. Даруйте усмішки одне одному. Я сподіваюся, що наш урок залишить у вашій уяві приємні спогади.

 

Висновки

Пам’ять дітей у молодшому шкільному віці дуже активна і це потрібно використовувати. Не слід забувати, що основа пам’яті — це уява. Тому варто під час навчання спрямовувати дитину на використання своєї уяви, а не при­мушувати зубрити, заучувати. Кожна дитина індивідуальна за своїм психологічним статусом, і тому розвиток уміння використовувати свою пам'ять, уяву відбувається лише у притаманному їй особистості темпі.

Від чого ж залежить уміння використання уяви у молодших школярів? Насамперед від зацікавленості дитини. Яскраві образи, цікаві нестандартні порівняння, зрозумілі дитині, запам’ятовуються набагато краще, ніж багаторазове повторювання незрозумілих понять. Удосконалення пам'яті вимагає постійних тренувань.

Із власних спостережень за дітьми я переконалася, що розвивати й використовувати ейдетичні здібності цікаво й потрібно. Фантазія дітей така унікальна, яскрава, часом відкривається з несподіваної сторони, змушуючи вирувати нашу уяву. Та й кілька хвилин на уроці здорового, доброго гумору підвищують бажання працювати як учителя, так і учнів.

Коли я вперше використала ігри за методикою ейдетики, то відразу помітила, як це цікаво дітям. Кожного наступного уроку вони чекали від мене нових вправ та ігор, які починалися словами: «Уявіть собі!». Ці «чарівні» слова я намагалася використовувати на різних етапах уроку. Уява з напруженням — несумісні. Тому використовую на уроці вправи з корекції настрою. Звичайно, не всі діти можуть з першого разу свідомо залучити свою уяву й перенестися у своїй фантазії в інший простір. Та коли бачиш, як горять вогники в очах дітей, що досягли успіху, хочеться працювати далі, використовувати інші методи й способи ейдетики, щоб ці вогники не зникли, а горіли ще яскравіше на кожному уроці. Так, я хочу, щоб кожна дитина відчула смак власної перемоги над собою вчорашнім, повірила в себе. Тому й використовую ігри та вправи з ейдетики, які розвивають дитячу уяву та фантазію, що обов'язково позначиться на навчальному процесі. Адже робота пам'яті — це вміння уявляти те, що бачив, що відчував, від уяви та вміння керувати нею залежить розуміння нової теми. Тому цікавість — ось найголовніший ключ до мотивації, уваги, концентрації, організації, а також успіху. Цікавість виникає лише тоді, коли є зовнішні її прояви, незвичайність та яскравість, те, що не може бути непоміченим. Саме застосування прийомів і методів ейдетики допомагають вчителю у цьому.

 

Переваги ейдетики при навчанні дітей

1. Діти не закомплексовані, активні на уроках, не бояться ставити запитання вчителю, брати участь в обговоренні проблемних ситуацій. висувають цікаві та різноманітні гіпотези їх вирішення.

2. Не існує проблеми вивчення віршів напам'ять. Діти вчать не лише вірші за програмою, а й просто за бажанням, при чому без сліз і дуже швидко. Доречно навести приклад із життя моїх випускників, які навчаються у 6-му класі. Прибігає на перерві до мене учениця і каже: «Виручайте! Допоможіть мені вивчити вірш напам’ять, у мене тільки 10 хвилин, я не знала, що його потрібно сьогодні здати на оцінку, мене не було в школі». Прибігає після уроку «Дякую, у мене відмінно».

3. Зникла проблема у написанні переказів.

4. В учнів з'явилася упевненість в собі, формується творчий підхід до вирішення завдань.

5. Діти швидко мобілізуються на уроці, вони є активними учасниками навчально-виховного процесу.

6. Школярі не бояться вчити таблиці множення і ділення, вони знають, що у них все буде гаразд.

 

Я зробила висновок, що потрібно і з батьками проводити заняття, на яких знайомити їх із можливостями, які відкриває ейдетика. На мою думку, принцип ейдетики «Хочу! Можу! Буду!» стосується як дітей, так і вчителя.

 

Під керівництвом Є. В. Антощука була розроблена і апробована на додаткових заняттях у початкових класах програма О. Нечипоренко спецкурсу «Ейдетика у звичайному класі»

Олена НЕЧИПОРЕНКО,
учитель початкових класів Попільнянської гімназії № 1,
Житомирська обл., інструктор «Української школи
ейдетики Євгена Антощука» з розвитку пам'яті,
уваги, уяви, творчого мислення,
Всеукраїнська газета для вчителів початкових
класів «Початкова освіта» № 13 (733), липень 2014